סודות הניידות: איך לחזור לזוז כמו ילד (ולמה כולם צריכים את זה)

A person stretching outdoors in a natural environment.
איך לשפר את הניידות שלכם ולחזור לזוז כמו ילדים? טיפים פשוטים ופרקטיים לחיים בריאים יותר.

ביום רביעי שעבר, בזמן שעמדתי בתור לקפה ב"קפה גרג" בקניון עזריאלי (כן, אני מודה, לפעמים אני מתפתה), הבטתי סביבי ופתאום שמתי לב למשהו מוזר. כולם, אבל כולם, זזים כאילו הם עשויים מעץ. תנועות קטועות, גב כפוף, כתפיים שמוטות. זה גרם לי לחשוב – מה קרה לנו? איפה הילדים האלה שהיינו פעם, שמטפסים על עצים ומתגלגלים בדשא בלי לחשוב פעמיים?

אז למה בעצם איבדנו את הניידות שלנו? זה פשוט – החיים המודרניים. אנחנו יושבים רוב היום, מול מחשב, באוטו, בספה. הגוף שלנו פשוט מפסיק לזוז במלוא הפוטנציאל שלו. שמעתי את זה בפודקאסט של ד"ר סטארט (Ido Portal), והופתעתי לגלות שאנשים בתרבויות מסורתיות, כמו קשישים באוקינאווה או בהרי הקווקז, שומרים על ניידות מדהימה גם בגיל מופלג, פשוט כי הם ממשיכים לזוז באופן טבעי כל חייהם. הם יושבים על הרצפה, עובדים בשדות, מטפסים על הרים - הגוף שלהם אף פעם לא שוכח איך לזוז.

אבל שימו לב – לא כדאי לרוץ מיד למכון כושר ולנסות להרים משקלים כבדים כמו שאתם רואים באינסטגרם, כי זה יכול לגרום לפציעות מיותרות. ניידות היא לא כוח, היא יכולת תנועה. חשוב לזכור את זה.

שאלה טובה שעולה בדרך היא: למה אנחנו צריכים מתיחות מורכבות כאילו היינו גומי אם חיות לא עושות את זה? אתם לא לבד – גם אני תוהה את זה לפעמים. אולי התשובה טמונה בתנועה טבעית ואינטואיטיבית, ולא בטכניקות מסובכות.

הסוד טמון בפשטות

אז איך חוזרים לזוז כמו ילד? הנה כמה טיפים פשוטים:

  • תנועה יומיומית: במקום לקחת מעלית, תעלו במדרגות. במקום לשבת כל היום, קומו כל שעה ועשו כמה תנועות פשוטות – סיבובי ידיים, תנועות אגן, מתיחות קלות. דודה חנה תמיד אמרה: "תנועה זה חיים, חוסר תנועה זה מוות". היא הייתה חכמה הדודה חנה.
  • שחקו!: זוכרים איך אהבתם לשחק כדורגל, לקפוץ בחבל או סתם לרוץ סביב השכונה? תחזרו לזה! פעילות גופנית צריכה להיות כיפית, לא עונש.
  • גוונו את התנועה: אל תעשו רק אימון אחד כל הזמן. נסו יוגה, פילאטיס, ריקוד, טיפוס, או כל דבר אחר שגורם לכם לזוז בצורה שונה.

"אבל אני לא גמיש!" אתם בטח אומרים לעצמכם. נכון, אבל גמישות היא רק חלק אחד מהפאזל. חשוב יותר להתמקד בתנועה טבעית ובתחושה טובה בגוף.

הטעות הנפוצה: לחשוב שניידות זה רק למתאמנים מקצועיים

אסור לעשות את זה! ניידות חשובה לכולם, לא רק לספורטאים או לרקדנים. היא עוזרת לנו לבצע פעולות יומיומיות בקלות, להפחית כאבים ולשפר את איכות החיים שלנו.

תיבת שאלות מהקהל (בדיוניות לחלוטין)

שירלי מחיפה שואלת: "אני עובדת מול מחשב כל היום. יש לך טיפ קצר שאפשר לעשות במשרד?" - תשובה: כן! כל שעה, תקומי מהכיסא, תעשי כמה סיבובי כתפיים, תמתחי את הצוואר ותעשי כמה תנועות אגן. זה לוקח רק דקה ויכול לעשות פלאים.

דוד מתל אביב שואל: "איך אני יודע אם אני צריך לעבוד על הניידות שלי?" - תשובה: אם את מרגיש נוקשות או כאבים כשאתה מבצע פעולות יומיומיות, או אם את מתקשה להגיע לתנוחות מסוימות, סביר להניח שאתה צריך לעבוד על הניידות שלך.

אנחנו לא אריות בכלוב

תחשבו על זה ככה: ריצה על הליכון זה כמו אריה שהולך הלוך ושוב בכלוב. זה לא טבעי, זה לא כיף, וזה לא באמת מפעיל את הגוף כמו שהוא נועד לפעול. במקום זה, צאו החוצה, תטפסו על סלעים, תרוצו בשדה, תרגישו את הרוח בפנים.

מחשבות לסיום (או אולי רק להתחלה)

אני עדיין מנסה להבין מה הכי נכון בעניין הזה, ואם מישהו מכם ניסתה שיטות שונות לשיפור הניידות – אשמח לשמוע איך היה. האם מתיחות סטטיות לפני אימון הן באמת מועילות? האם יש דבר כזה "יותר מדי ניידות"? שאלות טובות...

החודש הקרוב אני מתכנן לנסות את שיטת ה"תנועה האינטואיטיבית" (לנסות לזוז כמו שמרגיש לי הכי טבעי, בלי לחשוב יותר מדי), ואעדכן כאן בהמשך... אולי בפעם הבאה ניגע בנושא של איך לשלב תנועה טבעית בחיי היומיום העמוסים שלנו. להתראות בינתיים, ותמשיכו לזוז!

אלכס רוזן's Avatar

אלכס רוזן

אלכס רוזן הוא מאמן תנועה וחוקר עצמאי של מערכות תנועה אנושיות טבעיות, המקדיש את חייו להבנת הקשר העמוק בין דפוסי תנועה ואריכות חיים בריאה. רקע ייחודי הכולל סיורים נרחבים בקהילות ילידיות ברחבי העולם העניק לו פרספקטיבה נדירה על תנועה אנושית אותנטית. לאחר פציעת ספורט קשה בצעירותו שהרפואה הקונבנציונלית לא הצליחה לפתור, אלכס החל לחקור שיטות תנועה עתיקות מתרבויות שונות. במסעותיו למד מקשישים בני 90+ באיים באוקינאווה, קהילות מסורתיות בהרי הקווקז, ושבטים ילידיים בדרום אמריקה ואפריקה, שכולם שומרים על ניידות ותפקוד גופני מרשימים גם בגיל מתקדם. אלכס מאמין ש"הגוף נועד לתנועה מגוונת, לא לאימונים" ושהחיים המודרניים מרחיקים אותנו מהתנועה האינטואיטיבית שהייתה לאבותינו. גישתו מאתגרת פרדיגמות מקובלות בתעשיית הכושר והאימון, ומדגישה תבניות תנועה טבעיות, פונקציונליות ומגוונות.